Elmanın Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?
BODYFARMASİ oluşumu olarak, akşam meyve saatlerinde bıçak ucunda birbirimize uzattığımız, bu Anadolu coğrafyasında( Amasya'ya selam😏) yıllardır yiyip durduğumuz bir meyveden, elmadan, elmanın sağlığımıza faydalarından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dilerim :)
Bir isveç atasözü der ki: 'Her gün bir elma ye, doktoru uzaklaştır.' Peki gerçekten de elma bu sözün hakkını veriyor mu?
Elma gerçekten de yapısında birçok biyoaktif madde barındıran muhteşem bir meyvedir. Quersetin, kateşin, epikateşin, gallik asit, prosiyanidin, floretin elmada bulunan biyoaktif maddelerdir yani sağlığımız üzerine, fizyolojik fonksiyonlarımızı pozitif etkileyen maddelerdir. Elmanın bu yapısı, birçok hastalıktan korunmada yahut bu hastalıkların gelişimini yavaşlatmada bize yardımcı olmaktadır. Bunu yapılan araştırmalardan açıkça anlayabiliyoruz ve size bunlardan bahsedeceğiz.
ELMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
DİYABET VE KİLO KAYBI
Brezilyada 30-50 yaş arasında sigara içmeyen ve aşırı kilolu kadınlar üzerinde elma meyvesi denenmiş ve kilo verme üzerine etkileri incelenmiş. Kişilerden bazılarının diyetlerine yulaflı kurabiye eklenmiş kimisine elma eklenmiş. Elma yiyen kadınlar deney sonunda(12 hafta sonra) yulaflı kurabiye yiyenlere göre daha fazla kilo vermiştir. Ayrıca elma yiyen kadınların kan şekeri değerleri daha düşük. Bu da diyabet gelişimini engelleyici bir unsur tabi ki.
YÜKSEK ANTİOKSİDAN AKTİVİTE
Elma tam anlamıyla bir antioksidan kaynağıdır. Analizler, 100 gram elmanın yaklaşık 1500 mg C vitamini kadar antioksidan aktivite gösterdiğini belirtmektedir. Bu etkinin ezici çoğunluğu elmanın kabuğundaki bileşikler tarafından yapılmaktadır. Mesela quercetin bileşiği en çok kabuk kısmında bulunmakta. O yüzden elmanın kabuğunu soymamak, bu faydaları elde etmemiz için gereklidir fakat günümüzde elma kabuğunda tarım ilaçları(pestisit) bulunmaktadır. Bunu engellemek için de elmayı karbonatlı suyla fırçalayabilirsiniz.
KARDİYOVASKÜLER SAĞLIK
35.000 kadın üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, elma tüketimi menapoz sonrası kadınlarda koroner kalp hastalığından kaynaklı ölümü azaltmaktadır. Bunun sebebi ise elmada var olan kateşin ve epikateşin adlı bileşiklerdir.
2002 yılındaki bir araştırmaya göre, quercetinden zengin bir şekilde beslenmek iskemik kalp rahatsızlıklarından dolayı ölüm riskini azaltıyor.
AKCİĞER KANSERİ
Quersetin elmada bulunan önemli bir flavonoittir ve yapılan bir araştırmada akciğer kanseri ile ilişkisini ortaya konulmuştur. Quercetin, tümörü başlatan ve büyümesini sağlayan bileşiklerin (PAH) ve diğer kanser oluşumuna destek veren madde gruplarının( karsinojenler) aktivitesini azaltır. Bunu bir enzimin (CYP1A1 enzimi) faaliyetini azaltarak yapar. Bu durum elma tüketimi ile akciğer kanseri riskinin azalabileceğini düşündürmektedir.
1997 de yapılan bir takip çalışmasında toplamda 10 bin erkek ve kadını incelemişler ve %95 i quercetin maddesininden oluşan flavonoit alımı yapmışlar 24 yıl boyunca araştırmacılar tarafından takip edilmiş ve insanların aldığı flavonoit miktarı ortalama olarak 4 mg. Uzun bir araştıma süreci sonunda , alınan flavonoitin ( %95'i quersetin) akciğer kanseri riskini düşürdüğü sonucuna varılmıştır. Bu riskin düşüşü, sigara içmeyen ve genç insanlarda daha fazladır.
Bu noktada kafamıza şu soru takılabilir. Bir sürü elma türü var peki hangisini yiyeceğiz? Araştırmalar diğer elma türlerine göre Jonagold cinsi elmanın en yüksek quersetin içeriği olduğunu söylemekte.
ASTIM VE AKCİĞER SAĞLIĞI
2003'deki bir araştırmaya göre , elma tüketimi ile astım riski azalması ve astımlı kişinin akciğerindeki bronşların çeşitli etkenlere aşırı duyarlılık göstermesi durumu arasında zıt bir ilişki vardır. Yani elma tüketimi, bu iki durumun azalması ile ilişkili. O yüzden elma tüketiminin bu istenmeyen durumları azaltma ihtimali bulunmaktadır.
10054 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada diyetlerinde quercetin alımınına dikkat eden kişilerde, bu alıma dikkat etmeyenlere göre astım hastalığı görülmesi ihtimali daha azdır.
2001 yılındaki bir araştırmada ise buna benzer sonuçlara rastlıyoruz. Elma tüketimi ile astımın görülme sıklığı güçlü bir şekilde ters durumda. Yani elma tüketimi varlığında astım görülme ihtimali azalıyor. Peki ne kadar elma yemeliyim? diye soruyorsunuz muhtemelen. Bu sonuçlar haftada en az iki elma yiyen kişilerde görülmüş.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ ETKİ
Elma kolesterol ilişkisi ile birçok hayvan çalışması bulunmakta ve bu ilişkiyi anlamamız için bize fikirler vermektedir.
Örneğin bir deneyde, şıçanlara dondurulup kurutulmuş elmalar verilmiş ve etkiler incelenmiştir. Sıçanlarda, kan kolesterol seviyesi, karaciğer kolesterol seviyesi düşmüş ve HDL( iyi kolesterol) seviyesi artmıştır. Üstelik farelerin dışkıları incelendiğinde dışkıda kolesterol bulunmuştur. Bu da elmanın kolesterol emilimini azalttığını görüşünü ortaya çıkarmıştır.
HDL Nedir?
İyi kolesterol olarak da adlandırılan HDL, kolesterolün kandan karaciğere transferinde görev alır. Bir lipoproteindir. Bu gereklidir çünkü kolesterol kanda çözünmez. HDL miktarı ne kadar fazlaysa kanda bulunan kolesterol o kadar güvenli seviyede kalır, damar sertliği(ateroskleroz) riski azalır. İşte bu deneyde de elmanın HDL miktarını arttırdığından bahsedilmekte.
BODYFARMASİ 'nin bu yazısında elma meyvesinin bazı önemli noktalarına değindik. Diğer yazılarımız için takipte kalın, Sağlıcakla kalın:)
https://link.springer.com/article/10.1186/1475-2891-3-5
https://academic.oup.com/jnci/article/92/2/154/2964983
https://journals.lww.com/epidem/fulltext/2001/11000/dietary_catechins_in_relation_to_coronary_heart.15.aspx?casa_token=cbdREIwZP7kAAAAA:buEuSVpL8bxna0O5jW7gaZxT0OPJOp4ngJnRInxH_9dGu9mECZITnMTwJ4_52fLK3qzcs-rJjUHerrio4G7X3ctNLQ
https://academic.oup.com/ajcn/article/78/3/414/4689965
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12198000/
https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1164/ajrccm.164.10.2104061
Elmanın Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?
Reviewed by ÇAĞRI
on
Şubat 19, 2023
Rating:
Hiç yorum yok