ORUÇ MEYVESİ: HURMA

 

                                        

Oruç zamanına da az kalmışken BODYFARMASİ organizasyonu olarak ülkemizde de yakın bir süre sonra bolca tüketeceğimiz hurma meyvesinden bahsetmek istedik. Hurmanın içeriğini, faydalarını en yalın şekliyle size sunacağız. Keyifli okumalar dilerim:)


BOLCA VİTAMİN VE MİNERAL İÇERİR

Hurma meyvesi içeriğinde magnezyum, kalsiyum, sodyum, potasyum, fosfor, manganez, selenyum, demir, çinko, bakır elementlerini içerir. Bu zengin mineral içeriği hurmayı özel bir meyve yapmaktadır. 

Vitamin olarak  A vitamini, B1,B2,B3,B6,B9 ve C vitaminlerini içerir. 

BESLEYİCİDİR

Hurma meyvesinin yaklaşık %70'i karbonhidrattır. Bu karbonhidratların büyük kısmı glikoz, fruktoz ve sükroz olarak bulunmaktadır. Meyvenin etli kısmı 100 gramında 300'ün  üzerinde kalori taşır.

Taşıdığı toplam aminoasit miktarı her ne kadar yüksek oranlarda  olmasa da 17 çeşit aminoasit içermektedir.

LİF İÇERİR

Hurma, hem çözünür hem de çözünmez lif taşıyan bir meyvedir. Çözünmeyen lif  hurmada daha fazla miktarda bulunmaktadır. Bu yüzden hurma meyvesi kabızlık sorunlarına faydalı olabilir. Çözünmeyen lifler bağırsak sağlığımız için önemlidir. Dışkı yapmamızı kolaylaştırır.

FİTOKİMYASAL BARINDIRIR

İçeriğinde flavonoitler, fenolik asitler, karotenoitler, steroller, antosiyaninler içerir. Tek cümlede zart diye söylediğime bakmayın, hepsi ayrı ayrı çok önemli madde gruplarıdır. Hurmadaki bu grup maddelere biraz daha yakından bakalım.

Karotenoid olark lutein, beta-karoten, neoksantin bileşiklerini içerir. Bu bileşikler potansiyel antioksidandırlar ve serbest radikallerden hücreleri korurlar ve insan vücudunda A vitamini olarak işlev görürler.

Flavonoit olarak luteolin, kuersetin, epigenin bileşiklerini içerir. Flavonoitler kalp-damar hastalıklarının önlenmesi, kanser karşıtı , antioksidan aktivite, iltihaplanmayı giderme gibi birçok yarara sahiptir. Hatta hurmadaki flavonoitlerden olan 'Kuersetin' bileşiğinin  muhteşem etkilerine elma yazımızda değinmiştik.

İçeriğindeki yüksek fenolik asit oranı hurma meyvesine sağlıklı özellikler katar. Sinnamik asit türevleri, gallik asit, vanilik asit, kafeik asit, , p -kumarik asit, ferulik asit ve o -kumarik asit, vanilik asit ve ferulik asit hurmada bulunan çok değerli bileşikleridir.

Örneğin ferulik asit damar iç duvarını koruyucu, iltihap karşıtı, serbest radikallerin yola açtığı oksidatif stresi azaltıcı etkileriyle karşımıza çıkıyor. Geleneksel çin tıbbındaki bitki örneklerinde bolca bu bileşikten bulunmasına şaşırmamak gerek.


HURMA GELENEKSEL OLARAK NASIL KULLANILDI?

Kadim hint geleneksel tıbbı olan Ayurveda 'da hurma meyvesi balgam söktürücü, öksürük önleyici, müshil, idrar söktürücü ve güç kuvvet kazanmak için kullanıldı. Ayrıca Güneydoğu Fas'ta hurma meyvesinin diyabet ve tansiyon yüksekliğinde yerel halk tarafından kullanımı bulunmaktadır.


Hurma meyvesinin önemli özelliklerine değinmeye çalıştık. İncelemesini yaptığımız birçok bitkiyi okumak ve daha fazlası için takipte kalın, sevgiyle kalın:)


 




https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320521009085?casa_token=zhiCHh7dgesAAAAA:Yv-M16wEi24pu2ggtEDrdNjTXhMfbMbvEMd7Po51T6EwUHfBmGP_wnpbqHSlv0rBtboP7GZskQ    



https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996910002243?casa_token=NaR9Eruxa1EAAAAA:JaK7cACKSdxsFdTeoleA-LJZ4IyrJk3YybSf3sRCTepnw9ki_VX9sTcxMxVbsaEqQh-yOrnSdg





ORUÇ MEYVESİ: HURMA ORUÇ MEYVESİ: HURMA Reviewed by ÇAĞRI on Mart 20, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok