Sarımsağın Faydaları Nelerdir?



Kötü kokusuyla nam salmış, yiyen kişiyi  rahatsız etmese de çevresindekileri darmaduman eden o bitki. SARIMSAK. Bu yazımızda BODYFARMASİ organizasyonu olarak sarımsağın faydalarını yazdık. Bakalım neymiş bu sarımsağın faydaları. İyi okumalar.

KANSER

Sarımsak ve kanser ilişkisi henüz belirsizliğini korumaktadır. Sarımsak bitkisinin kolon, prostat ,özofagus, gırtlak,ağız, yumurtalık ve renal hücre kanseri riskini düşürdüğü  araştırmacılar tarafından  bildirilmiştir fakat araştırmalar yeterli olgunlukta değildir. 


ANTİBİYOTİK ETKİ 

Sarımsağın antibiyotik etkisi insanlar tarafından çokça dile getirilir ve haksız değiller. Sarımsak bitkisinin içerisindeki allisin adı verilen madde birçok bakteri, mantar, parazit ve virüse karşı etkili bir bileşiktir.


YÜKSEK KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR

Yüksek tansiyon, dünyada birçok kişiyi etkileyen bir sağlık sorunudur. Sarımsağın yüksek tansiyonu düşürücü etkisi bulunmaktadır ve bu konu birçok  araştırmaya da konu olmuştur. 

Örneğin 2012 yılında araştırmacılar, yüksek tansiyonlu hastalar üzerinde sarımsak kapsüller kullandırarak   deney yapmış ve deney sonunda yüksek tansiyonlu hastaların kan basınçlarında azalma görülmüş ve bu etki kullanılan sarımsak miktarıyla bağlantılı.


ANTİOKSİDANDIR

Yapısınıdaki bazı maddelerden dolayı (fenolik bileşikler), sarımsağın antioksidan etkisi bulunmaktadır. 

Sarımsak, bu etkisi sebebiyle damar sertliğinin(ateroskleroz) erken belirtisi olan endotel fonksiyon bozukluğunu(endotel disfonksiyon) önler. 

kısa bir not: endotel, damarın iç yüzeyindeki doku bölümü demek. Endotel disfonksiyon ise damarın kendisini kasıp gevşetme dengesini ayarlayamaması halidir.


ANTİENFLAMATUVAR ETKİ( İLTİHABİ REAKSİYONLARI AZALTICI ETKİ)  

Son dönem araştırmalar sarımsağın güçlü bir anti-enflamatuvar olduğunu göstermiştir. Unutlmamalıdır ki kanser yahut çeşitli kalp-damar hastalıkları 'iltihap' kavramıyla yakından ilişkilidir. 

Yapılan bir araştırmaya(2018 yılı)  göre,  sarımsak kullanımı obezite kaynaklı enflamasyonu (iltihapı) azaltmıştır. 


TİP-2 DİYABET

Sarımsağın diyabet üzerinde olumlu yönde etki gösterdiğini bildiren bazı araştırma sonuçlarına yer verelim.

2018'de sıçanlar üzerinde yapılan bir deney sonuçlarına göre sarımsak içerisinde bulunan allil metil sülfür adlı maddenin antioksidan aktivesi sebebiyle diyabet etkilerini iyileştirebilir.

2019 daki başka bir araştırmaya göre sarımsak içerisindeki organosülfür bileşiklerinden dolayı diyabet hastalarının diyetine destek olabileceğini ifade ediyor.

2015'deki bir makale sonuçları, sarımsağın açlık kan şekerini önemli ölçüde azalttığını söylüyor.

Bunlar, diyabet hastalığı-sarımsak ilişkisini anlamamız için elimizdeki önemli verilerdendir.


YÜKSEK KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Sarımsağın belki de en muhteşem etkilerinden birisi. Sarımsak LDL'yi(kötü kolesterol) düşürür, HDL'yi(iyi kolesterol) artırır. Bu sebepten dolayı kalp- damar  hastalıklarının önlenmesinde bizim için faydalı bir bitkidir sarımsak. 

 

KEMİK SAĞLIĞI

Sarımsak kullanımının osteoartrit hastalığı olan aşırı kilolu ve obez kadınlarda ağrı şiddetini azaltabileceği 2018 yılındaki bir araştırmada belirtilmiştir.


BOLCA VİTAMİN VE MİNERAL İÇERİR

Mineral olarak selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor; vitamin olarak B grubu vitaminleri, C ve E vitaminlerini içerir. Yapısında bolca kükürt bileşikleri bulunmaktadır.


YEDİKTEN SONRA AĞZIMIZ NİYE KOKAR?

Bunun durum ALLİSİN maddesinden kaynaklanmaktadır. Allisin vücudumuzda parçalanır ve farklı maddelere dönüşür, parçalandığı maddeler kanımıza karışır ve akciğer, deri gibi organlarımıza ulaşır. Zaten farkettiyseniz sarımsak yedikten sonra sadece ağzınız kokmaz, örneğin teriniz de kokar.


Bu yazımızda sarımsak hakkında bolca araştırmaya değinmeye çalıştık. Unutulmamalıdır ki bu yazıdaki etkiler, kullanılan doz ve bireyin kendisine ait özellikleriyle ( yaş, kronik-sistemik rahatsızlıklar, sarımsağa alerji vs.) doğrudan bağlantılıdır. Bundan dolayı en yakınınızdaki sağlık uzmanınıza danışmanızı öneririz. Sağlıklı günler:)







https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15376516.2018.1534297?casa_token=JbbIhzfpTTUAAAAA%3AJ4tfMh9vwJbhMCE8B-gEsPHgLYxWfqH-KznWlNXMHqWM7Wo-i16T_RrIz04dEIBRxarTa_flBQ

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31336965/

https://search.informit.org/doi/abs/10.3316/informit.743291986410926

https://www.mdpi.com/2076-3921/9/7/619#B110-antioxidants-09-00619

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405457717302590

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8363171/

https://www.nature.com/articles/ejcn2012178

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0306987783900403

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1286457999800033?casa_token=3H_shzjCpQkAAAAA:Iobe1pnLX28brUk2U6v1_lkDSTwmabgwPHNItqhyfT3GCKKJogpRKjvLBZembwGnHncVsro

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Reviewed by ÇAĞRI on Şubat 01, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok