Helicobacter pylori nedir?



Yıl 2005. İki bilim insanına nobel tıp ödülü veriliyor. Verilme sebebi Helicobacter Pylori adlı  bakteri üzerinde yaptıkları çalışma. Bugünkü yazımız bu çalışmaya konu olan bu bakteri hakkındaki bilgileri aktarmak üzerine olacak. Bol öğrenmeli bir okuma dilerim:)

HELİCOBACTER PYLORİ NEDİR?

Mide ve onikiparmak bağırsağına yerleşip orada çoğalan bir bakteridir. Az oksijenin bulunduğu ortamda ürer ve gram(-) bakteriler grubunda yer alır. Mide gibi bir asitli ortam neredeyse her bakteriyi öldürür fakat Helicobacter pylori asitten etkilenmez. Çoğaldığı bölgede yani mide ve onikiparmak bağırsağında iltihap ve yaralara hatta  mide kanserine  dahi sebep olabilir. Bu bakteriyi dünyanın yaklaşık yarısı taşımaktadır  ve ülkemizde H. pylori taşıyan kişi oranaı yaklaşık %80 dir. ve belli başlı tedavi yolları vardır. Ayrıca bu bakteriyle enfekte olan birçok kişi belirti göstermiyor.

NASIL TEŞHİS EDİLİYOR?

Kişinin H.pylori ile enfekte olup olmadığını anlamak için belli başlı yöntemler mevcuttur.
Kişinin dışkısı incelenebilir. Dışkısında H. pylori bakterisine ait spesifik yapılar(antijen) bulunuyorsa teşhis konabilir.
Kişinin mide endoskopisi yapılabilir. Kişiden elde edilen mide biyopsisinde mikroskopta H.pylori görülürse yine teşhis konabilir.
Bir başka yol ise üreaz testidir. H.pylori üreaz adı verilen bir enzime sahiptir. Üreaz, üre madddesini parçalayan enzime verilen addır. Kendisinde H.pylori olup olmadığı araştırılan bir insana işaretlenmiş karbon içeren üre tableti verilir. Eğer H. pylori bakterisini  taşıyorsa bakteri, üreaz ile üreyi parçalar ve bu işaretlenmiş karbon atomu nefes testinde ortaya çıkar.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Öncelikle H.pylori ile enfekte olan birçok kişi aslında enfekte olduğunu bile bilmiyor çünkü belirti göstermiyorlar yani asemptomatik bir şekilde yaşıyorlar.
Belirti veren kişilerde ise en sık görülen şikayetler şunlar:

Gastrit ve ülser
Karın ağrısı
Bulantı-kusma şikayetleri


TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Tedavide ;

çeşitli antibiyotikler

H. pylori bir bakteridir ve antibiyotikler bakterilerin üremelerini engeller ve onları  çeşitli mekanizmalar ile öldürürler. Dolayısıyla H. pylori enfeksiyonunda uygun antibiyotikler önemli rol oynayacaktır.

proton pompa inhibitörleri

Mide asit salgısını azaltan bir ilaç grubudur.

 H-2 reseptör antagonistleri

Histamin, H-2  adı verilen  reseptörlere bağlanır ve böylece midede asit salgısı artar. H-2 reseptör antagonisti ise H-2 ye kendisi bağlanıp histaminin bağlanmasını engelleyen maddelere verilen isimdir.
Örneğin famotidin etken maddesi bu grupta yer alır ve birçok kişi de mide asit salgısını azaltmak için kullanmaktadır.

ve mide koruyucular 

Mide koruyucu olarak misprostol kullanılabilmekte. Bu madde doğal olarak vücudumuzda var ve      H. pylori ile enfekte kişilerde dışarıdan hazır olarak alınan formları vardır.

yer almaktadır.

H. pylori NASIL BULAŞMAKTADIR?

Helicobacter pylori ile kontamine olmuş içme suları ile bulaş olabilir. Ayrıca yakın temas, kalabalık aileler, öpüşmek de bulaşın sebepleri arasında sayılabilir. 
H. pylori bakterisi dışkı yoluyla da bulaşabilir. O yüzden meyve-sebzeler iyice yıkanmalı ve risk en aza indirilmelidir.
Bunun yanı sıra H. pylori evinizde beslediğiniz kedide, köpekte bulunabilir.




Mide yanmaları, mide-bağırsak yaraları ve kanamaları, mide kanseri gibi sonuçlara yol açabilen H.pylori bakterisi, tedavisi zor olmayan bir bakteridir. Ülkemizde yaklaşık 10-14 günlük bir tedavi süreci uygulanır. Belli bir süre sonra tekrar kontrole gidip bakteriden tamamen kurtulunduğuna eminlik sağlanır. Eğer siz de H.pylori taşıdığınızdan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.
Sağlıklı günler dileriz:)






.



Helicobacter pylori nedir? Helicobacter pylori nedir? Reviewed by ÇAĞRI on Şubat 05, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok