Ramazan Sonrasında Beslenme

 

   

     BODYFARMASİ olarak öncelikle herkese hayırlı bayramlar dileriz. Beslenme alışkanlıklarımızın değiştiği, yerine göre zorlandığımız, yerine göre sabırlarımızın tükendiği, hevesle iftar açacağımız zamanı beklediğimiz bir Ramazan ayını daha geride bıraktık. 

    Ramazan ayı boyunca 2 öğüne hatta 1 öğüne düşen günlük beslenme düzeninde metabolizma yavaşlamıştır. Bu nedenle bayramla gelen normalleşme çok dikkatli yapılmalıdır. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarındaki geriye dönüş yanlış yönde ilerlerse kilo alımlarını, şeker hastalığını, hipertansiyonu beraberinde getirebilir. Özellikle geleneğimizde yer alan bayram günleri yapılan tatlılar, çocuklara ikram ettiğimiz şekerlemelerin tüketimi bu noktada önemlidir. Peki hiç mi yemeyeceğiz? Tabi ki yiyeceğiz. Eğer ki şerbetli tatlı değil sütlü tatlıysa, özel bir diyete tabi değilsek porsiyona dikkat ettiğimiz sürece az miktarda yiyebiliriz.

    Bayram sabahı yapılan o keyifli kahvaltılarda ağır besinler tüketilmemelidir. Özellikle kavurma, kızartma gibi pişirme yöntemleri tüketilmemelidir. Aslında bu pişirme yöntemleri hiçbir zaman tercih edilmemelidir fakat tehlikesi Ramazan ertesinde daha bir fazladır. Çünkü metabolizma hızı bu besinleri sindirmek için henüz yeterli değildir. Peynir, zeytin, domates, yumurta gibi hafif ve doyurucu besinlerin kahvaltıda tüketilmesi normalleşmeye vücudun daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır. 

    Oruç tutulan süre boyunca her ne kadar iftar-sahur arası 2 litre su için diye önersek de günlük sıvı alımı 1 litreye kadar düşmektedir. Bu sıvı kaybı bayramda telafi edilmelidir. Her tüketilen ikramlıktan sonra 2 bardak su içilmelidir. Günlük toplam 2,5 litre su içildiği taktirde sıvı kaybı kısa sürede telafi edilecektir.

    Akşam yemeklerinde ise bol sebze tüketilmelidir. Çünkü Ramazan'da yaklaşık 15 saatlik orucun etkisiyle bağırsak hareketlerimizde yavaşlamalar görülebilir. Bu nedenle bağırsak hareketlerini artırmak için lif içeren besinler tüketmek doğru olacaktır. Hatta beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmekte bu minvalde önemlidir. Akşam yemeğinin sindirimi uzun sürebileceğinden uyku saatinden en az 4 saat önce tüketilmesi kaliteli uyku için önemli etmenlerdendir. Çok yağlı yemeklerden, pirinç pilavından kaçınılmalıdır(yerine bulgur pilavı tercih edilmeli). Ve her akşam yemeğinde mutlaka salata olmalı. 

    BODYFARMASİ olarak bu yazımızda gündemde olan Ramazandan sonra nasıl beslenmeliyiz? sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Burada verdiğimiz beslenme önerilerini aslında her zaman sağlıklı yaşam için aklımızda bulundurmalıyız. Fakat oruç sonrası beslenmede normalleşme aşamasında bizim için daha mühim bir hale gelmektedir.  

    

Ramazan Sonrasında Beslenme Ramazan Sonrasında Beslenme Reviewed by Dyt. Aydın Han on Nisan 21, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok