İftarda Beslenme Nasıl olmalı? Nelere Dikkat Edilmelidir?

    


    Ülkemizde  de oldukça önemli olan Ramazan ayı, 1 aylıkta olsa beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikleri beraberinde getirir. Ramazanda dengeli beslenmenin sırrı ise besin gereksinimlerimizi sahura, iftara ve ara öğünlere uygulama yeteneğinde saklıdır. Kahvaltı günün en önemli öğünü olduğu gibi ramazanda da sahur en önemli öğündür. Sahurda ise en önemli gıda maddesi yumurtadır. Doyurucu aynı zamanda besleyici bir besin ögesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Detaylar için twiter sayfasındaki twitimize göz atabilirsiniz.

Sahurdan sonra Türkiye için yaklaşık 15 saat açlık ve susuzluk başlar. Bu da doğal olarak önemli derecede açlık yaratır ve iftar vakti yüksek enerjiyi kısa sürede almamıza neden olabilir. Bu çok sağlıksızdır. Ramazan sonrası kilo alımlarına yol açabilmektedir. Orucun yarattığı açlığı iftar sahur arası zamanda belli aralıklarla azar azar yiyerek bastırmalıyız. Vücudumuza aldığımız besinleri sindirmek için zaman vermeliyiz. Uzun süre susuz kalındığı için vücutta su kaybeder bu da kabızlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle iftar-sahur arasında su gereksinimi 2-3 litre olacak şekilde karşılanmalıdır. İftar sofrasında çorba mutlaka olmalıdır. Çünkü vücut susuz kaldığı için sindirim kanalı nispeten kurudur. Direk kuru yemekler yenir ise sindirimde zorluklar yaşanabilir. Süt, yoğurt gibi su kaynakları da tüketilebilir. İftarda kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri tercih edilmemelidir. Aç kalmış bir bünyeye ağır gelecektir. Onun yerine haşlama, fırınlama, hafif yağda kızartma, buharda pişirme(Alavapör) gibi yöntemler tercih edilmelidir. Ayrıca işlenmiş et, turşu, tuzlu krakerler, tuzlanmış et gibi aşırı tuzlu gıdalar tercih edilmemelidir, tuz susuzluğu uyarır.

İftar hurma ile açılmalıdır. Hurma ile iftar açmak önemli faydalar da sağlar. En önemli faydası kan şekerini düzene sokmasıdır. Bunu da içerdiği yüksek oranda lif ile sağlar. Uzun süre aç kalmış beden iftar vakti ilk yenilen hurma ile önemli ölçüde toparlanır. Yaklaşık 15 saat aç kalmış mideyi birden yiyeceklere maruz bırakmak hazımsızlık yaratır. Önden su, hurma, hatta zeytin tüketmek mideyi yumuşatır. Böylece kan şekerinin dengeli şekilde yükselmesi sağlanır.

BODYFARMASİ olarak bu yazımızda iftarda beslenme konusunu işledik. Herkese iyi Ramazanlar dileriz😀.

İftarda Beslenme Nasıl olmalı? Nelere Dikkat Edilmelidir? İftarda Beslenme Nasıl olmalı? Nelere Dikkat Edilmelidir? Reviewed by Dyt. Aydın Han on Nisan 14, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok