Aloe vera bitkisinin faydaları nelerdir?

 

Selamlar:) BODYFARMASİ organizasyonu olarak geçmişten beri kullanılan, farklı medeniyetlere konu olmuş  ve halen de aktif olarak kullanılan bir bitkiyi, Aloe vera 'yı inceleyeceğiz. Muhteşem özelliklere sahip bu bitkiyi hadi beraber yakından tanıyalım. Keyifli okumalar:) 

Aloe vera geçmişten bugüne farklı kullanım alanlarında kendine yer edinmiş bir bitkidir. Mısırın yönetici kadınlarından güzellik arayışından tutun Büyük İskender'in yaralı askerlerinin tedavisine,  20.yüzyılda radyasyon dermatitinin tedavisine kadar. Dünyada birçok faydasıyla ön plana çıkan bu bitkinin özelliklerini öğrenmeye başlayalım.

 

YARA İYİLEŞTİRME ETKİSİ

Aloe vera yapısındaki glukomannan ve giberallin maddeleri sayesinde kök hücrelerimizi uyarır ve  kollojen üretimimizi ve cilt elastikiyetimizi artırır. Bu etkisiyle, cilt üzerine uygulamalarında cildimizi onarmaya ve cilt sağlığımızı korumamıza yardımcı olur. 

UV ve GAMA IŞINLARINA KARŞI KORUMA

Bu ışınlar cildimiz üzerinde tahrip edici etkisiyle bilinmektedir ve yapılan bazı araştırmalar Aloe vera jel kullanımının bu ışınlara karşı cilt koruması yapabileceği ihtimalini öne çıkarmakta. Bu etkisinin sebebi tam olarak bilinmiyor fakat jel uygulaması sonrasında metallotiyonin adlı antioksidan bir proteinin bu etkiyi sağladığı düşünülüyor.


İLTİHAP OLUŞUMUNU ENGELLEYİCİ ETKİ

Aloe vera vücudumuzda iltihap oluşumuna neden olan COX enziminin faaliyetini azaltır. Bu etki birçok iltihap giderici ilacın etki mekanizmasına benzemektedir. Aloe vera jelinden C-glukosil kromon adındaki anti-inflamutuvar bir bileşik elde edilmiştir. Ayrıca içeriğinde bradikinaz adlı bir enzim bulunmakta ve bu enzim iltihap oluşumunu azaltmakta rol oynamaktadır.


MÜSHİL ETKİSİ

Aloe vera bu etkisinden dolayı 1800 lü yıllarda Amerika'da müshil olarak kullanılıyordu ve halen bu özelliği sebebiyle araştırmalara konu olmakta. 

Aloe lateksinde bulunan antrakinon adı verilen madde grubuna ait bazı bileşikler laksatif etki göstermektedir. Böylelikle mukus salgısı artar bağırsak harekliliği hızlanır ve dışkınızı daha rahat yaparsınız.

ANTİVİRAL ETKİ

Bitkinin bu özelliği iki sebepten kaynaklanır. Birincisi dolaylı yoldan. Bitki bağışıklık sistemini desteklemekte ve kişileri hastalıklara karşı daha güçlü yapmaktadır fakat doğrudan  etki yapısındaki antakinon bileşiklerinden ileri geldiği düşünülmekte çünkü yapılan bir araştırmada aloin adlı antrakinon maddesi herpex simplex, varicella zoster ve influenza virüslerini etkisiz hale getirmiştir.   


ANTİ-AGİNG(YAŞLANMA KARŞITI) ETKİ

Yapısındaki mukopolisakkaritler cildin nemli kalmasını sağlayarak kurumayı engeller. Aloe vera kollojen sentezini uyarır ve cilt elastikiyetini artırır(kök hücreleri uyararak). İçeriğindeki çinko cilt gözeneklerini sıkılaştırmada etkilidir.


ANTİSEPTİK ETKİSİ

İçeriğinde antiseptik özellik gösteren maddeler vardır. Bunlardan biri salisilik asittir. Ayrıca salisilik asit siyah nokta tedavisi ve sivilce karşıtı bir madde olarak kullanılmaktadır.


BOL VİTAMİN VE MİNERAL İÇERİĞİ

İçeriğinde vitamin olarak C,B12, folik asit(B9), A vitamini öncülü ola beta karoten içermektedir. Mineral olarak kalsiyum , potasyum, çinko, manganez, selenyum, magnezyum, çinko elementlerini taşımaktadır. Bunlar, enzim faaliyeleri ve beden sağlığımız için gerekli öğelerdir.


ALOE VERA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? YAN ETKİLER NELER?

Aloe vera iki türlü kullanılabilir. Ya ağız yoluyla(dahilen) sindirim sistemine alınır  yahut haricen topikal olarak yani bir bölgeye örneğin yüze sürülerek kullanılabilir.
Aloe vera bitkisinin meyve suları ve jelleri,kremleri bulunmaktadır. Meyve sularını dahilen yani gastrointestinel(sindirim) sistemimize girerek, jelini ya da kremini ise topikal olarak bölgesel kullanırız.

Burada dikkat etmemiz gereken birkaç husus bulunmakta.

TOPİKAL OLARAK KULLANIMDA: Eğer hassas bir cilt yapısında iseniz haricen topikal olarak kullandığınız bir aloe vera ürünü(örneğin jel) sizde kaşıntı, kızarıklık, yanma kısacası alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bundan dolayı eğer daha önce aloe vera jel ya da kremi kullanmadıysanız öncesinde çok küçük bir alanda kullanabilirsiniz. Bu durum daha güvenli olacaktır.

AĞIZ YOLUYLA KULLANIMDA: Aloe veranın bağırsak hareketlerini arttırdığından ve mushil etki oluşturduğundan bahsetmiştik. Bu özelliğiyle konstipasyon(kabızlık) çeken kişiler için gerçekten de faydalı etkiler gözlenmekte. Fakat mushil etkisi normal tuvalet düzeni olan kişilerde fazla elektrolit atılımı ihtimali bulunmaktadır. 

Aloe vera bitkisi rahim düz kasını teorik olarak uyarıp kasabilir ondan dolayı hamile kadınlara önerilmemektedir. Doğum sonrasında emzirme döneminde yine önerilmemekte çünkü annede ve bebekte çeşitli sindirim sorunları yaratabilir. 
 
Eğer diüretik(idrar söktürücü) özellikte bir ilaç kullanıyorsanız ağız yoluyla aloe vera kullanımı konusunda doktorunuza danışınız. Ağız yoluyla aloe vera alımı(örn: aloe veralı meyve suyu) fazla elektrolit kaybına neden olabilir ve kullanılan düiretik ilaç ile bu durumun etkisi artabilir. 









https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np9601519?casa_token=kPVTsDxE8FUAAAAA:bqsZmo-s0-pdj9x6elgnUbq8nlmY_AMyRxKNeRuDTmHzoRkbxrL3KkJzVixACnV6r5FEGxwGQfoBkaE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/#CIT8

https://www.scirp.org/html/39281.html

,

Aloe vera bitkisinin faydaları nelerdir? Aloe vera bitkisinin faydaları nelerdir? Reviewed by ÇAĞRI on Mart 01, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok