Hindistan Cevizi Yağı İçeriği ve Etkileri
Son yıllarda adını daha fazla işittiğimiz, gerek cilt bakım ürünlerinin gerekse yemeklerin içeriğinde bulunan bir yağdan bahsedeceğiz bugün. Hindistan cevizi yağı. BODYFARMASİ keyifli okumalar diler.
Cocos nucifera bilimsel adıyla bilinen ağaçtan elde edilen hindistan cevizi meyvesi, dünyada tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Bu meyveden elde edilen hindistan cevizi yağı içeriğinde birçok bileşenin bulunduğu bir yağ olmakla beraber, hem dahilen hem haricen olarak kullanılmaktadır.
Yapısında bulunan doymuş yağ asitleri sebebiyle geçmiş yüzyılda kötülenmiş fakat bu yüzyılda bu iddiaların asılsız olduğu anlaşılmıştır. Hindistan cevizi yağı, içeriğindeki orta uzunluktaki yağ asitleri(MCFA), fenolik bileşikler, steroller, e vitamini gibi bileşenlerle birçok araştırmanın konusu olmayı haketmiş bir yağdır.
YAĞ ASİTLERİ
Hindistan cevizi yağı (HCY) yüksek oranda yağ asidi içerir. Bu yağ asitlerinin ise%90'ı doymuş yağ asitlerinden meydana gelir. Doymuş yağ asitleri kolesterol artıcı ve kalp hastalıkları riskini arttırdığı bilim dünyasında haihazırda benimsenmiş bir görüştür fakat HCY'de durum başka.
HCY'deki bulunan yağ asitlerinin %64'ü MCFA(orta uzunlukta yağ asidi) olarak bulunmakta. Bu durum bu yağ asitlerinin, sindirim sitemimizde hızlıca emilmesini, daha az kaloriye sahip olmasını, emilim sonrasında derhal karaciğere gönderilmesini ve enerjiye çevrilmesini sağlar.
HCY'nin yapılan araştırmalarda görülen sağlığa yararlı etkileri, içeriğindeki yüksek MCFA içeriğine bağlanmaktadır.
FENOLİK BİLEŞİKLER
HCY içeriğinde ferulik asit, kateşin, kumarik asit, kafeik asit gibi fenolik asitler barındırırlar. Fenolik asitler biyoaktif moleküllerdir ve vücudumuzda antioksidan aktivite başta olmak üzere birçok yarar sağlarlar.
Antioksidan aktivite demişken hemen bu konuda yapılan bir araştırmaya yer verelim.
Hindistan cevizi yağının antioksidan olarak gücünü ölçmek isteyen bazı araştırmalar mevcuttur. Bunlardan birisinde HCY, ayçiçek yağı, pirinç kepeği yağı, yer fıstığı yağı, susam yağı ve hardal yağı ile karşılaştırılmış. Bu yağlardan en güçlü antioksidan aktivitesi olan yer fıstığı yağı ve ikinci en güçlü hindistan cevizi yağı(HCY).
STEROLLER
Steroller, kalp-damar hastalıklarının azalaması ve kolesterol karşıtı gibi özellikleriyle son yıllarda karşımıza çıkan bileşik grubudur. Hindistan cevizi yağı(HCY)'nın sterol içeriği ise diğer yenebilir bitkisel yağlara göre daha azdır. Peki hindistan cevizindeki steroller başlığı neden o zaman?
Şöyle ki, HCY yapısındaki sterollerin yaklaşık %70'i beta-sisterol olarak bulunmakta. Bu bileşik ise antikanser özelliğiyle ön plana çıkıyor.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ-KALP KORUYUCU ETKİSİ
KİLO KONTROLÜ
DİYABET KARŞITI ETKİ
ANTİMİKROBİYAL ETKİ
HCY'nin içeriğindeki laurik asit, yağı mikroplara karşı korumada etkili bir yağ asididir. HCY birçok bakteri, mantar ve virüs çeşidine karşı antimikrobiyal etki göstermektedir.
Mantar olarak: Penicillium sp, Candida albicans'a
Bakteri olarak: Pseudomonas aeruginosa , Escherichia coli , Proteus vulgaris ve Bacillus subtilis'e
Virüs olarak :visna virüsü, sitomegalovirüs, grip virüsü, lösemi virüsü,pnömono virüsü ve hepatit C virüsüne karşıt etkileri bulunmaktadır.
CİLT SAĞLIĞI
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jsfa.10870?casa_token=roU9YlRi6TUAAAAA%3AJ8VtwP8WxBFOXZIHq8CsDrsamSrg-zZ2czOKRIAajewP1X1xj44b7FfRj6ToLtiPMFhzlfIUHSbWuf7P
Hiç yorum yok