Hindistan Cevizi Yağı İçeriği ve Etkileri

 


Son yıllarda adını daha fazla işittiğimiz, gerek cilt bakım ürünlerinin gerekse yemeklerin içeriğinde bulunan bir yağdan bahsedeceğiz bugün. Hindistan cevizi yağı. BODYFARMASİ keyifli okumalar diler.

Cocos nucifera bilimsel adıyla bilinen ağaçtan elde edilen hindistan cevizi meyvesi, dünyada tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Bu meyveden elde edilen hindistan cevizi yağı içeriğinde birçok bileşenin bulunduğu bir yağ olmakla beraber, hem dahilen hem haricen olarak kullanılmaktadır.

Yapısında bulunan doymuş yağ asitleri sebebiyle geçmiş yüzyılda kötülenmiş fakat bu yüzyılda bu iddiaların asılsız olduğu anlaşılmıştır. Hindistan cevizi yağı, içeriğindeki orta uzunluktaki yağ asitleri(MCFA), fenolik bileşikler, steroller, e vitamini gibi bileşenlerle birçok araştırmanın konusu olmayı haketmiş bir yağdır. 


YAĞ ASİTLERİ

Hindistan cevizi yağı (HCY) yüksek oranda yağ asidi içerir. Bu yağ asitlerinin ise%90'ı  doymuş yağ asitlerinden meydana gelir. Doymuş yağ asitleri kolesterol artıcı ve kalp hastalıkları riskini arttırdığı bilim dünyasında haihazırda benimsenmiş bir görüştür fakat HCY'de durum başka. 

HCY'deki bulunan yağ asitlerinin %64'ü MCFA(orta uzunlukta yağ asidi) olarak bulunmakta. Bu durum bu yağ asitlerinin, sindirim sitemimizde hızlıca emilmesini, daha az kaloriye sahip olmasını, emilim sonrasında derhal karaciğere gönderilmesini ve enerjiye çevrilmesini sağlar. 

HCY'nin yapılan araştırmalarda görülen sağlığa yararlı etkileri, içeriğindeki yüksek MCFA içeriğine bağlanmaktadır. 

FENOLİK BİLEŞİKLER

HCY içeriğinde ferulik asit, kateşin, kumarik asit, kafeik asit gibi fenolik asitler barındırırlar. Fenolik asitler biyoaktif moleküllerdir ve vücudumuzda antioksidan aktivite başta olmak üzere birçok yarar sağlarlar.

Antioksidan aktivite demişken hemen bu konuda yapılan bir araştırmaya yer verelim.

Hindistan cevizi yağının antioksidan olarak gücünü ölçmek isteyen bazı araştırmalar mevcuttur. Bunlardan birisinde HCY, ayçiçek yağı, pirinç kepeği yağı, yer fıstığı yağı, susam yağı ve hardal yağı ile karşılaştırılmış. Bu yağlardan en güçlü antioksidan aktivitesi olan yer fıstığı yağı ve ikinci en güçlü  hindistan cevizi yağı(HCY).

STEROLLER

Steroller, kalp-damar hastalıklarının azalaması ve kolesterol karşıtı gibi özellikleriyle son yıllarda karşımıza çıkan bileşik grubudur. Hindistan cevizi yağı(HCY)'nın sterol içeriği ise diğer yenebilir bitkisel yağlara göre daha azdır. Peki hindistan cevizindeki steroller başlığı neden o zaman? 

Şöyle ki,  HCY yapısındaki sterollerin yaklaşık %70'i beta-sisterol olarak bulunmakta. Bu bileşik ise antikanser özelliğiyle ön plana çıkıyor.

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ-KALP KORUYUCU ETKİSİ

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, bu  etki tartışmalı bir konu. Genellikle doğudaki bilim insanları hindistan cevizi yağını(HCY) överken ve kalp koruyucu etkisi olduğunu söylerken batıda bulunan bilim insanlarından tam tersini söyleyen araştırmalar var. Yani bir çatışma var. Biz ise iki taraftaki birkaç araştırmadan bahsedeceğiz.
8 hafta boyunca günde 30 ml işlenmemiş hindistan cevizi yağı alan kişilerin HDL(iyi kolesterol) seviyeleri artmış, LDL(kötü kolesterol) ve toplam kolesterol seviyeleri değişmemiştir. Araştırma 18 ile 25 yaş aralığındaki gençlerde yapılmıştır.

Başka bir araştırmada Yer fıstığı yağı ve HCY karşılaştırılmış ve HCY nin yer fıstığı yağına göre HDL seviyelerini daha çok arttırdığı bulunmuştur.

Örneğin, bir başka araştırmada HCY nin toplam kolesterol ve LDL seviyelerini arttırdığı fakat tereyağı kadar olumsuz etkisi olmadığı belirtiliyor.

Yani hindistan cevizi yağının kan lipit profili ve kalp koruyucu özelliği üzerine bir şey söylemek için gelecekteki araştırmalara ihtiyacımız var.


KİLO KONTROLÜ 

Bu durum da biraz karışık.

Karın bölgesi yağı yüksek olan 40 kadında günde 2 yemek kaşığı HCY takviyesi 12 hafta içerisinde bel bölgesinde ve genel vücut kitle indeksinde düşüş sağlamıştır.

Başka bir araştırmada ise sızma zeytinyağı ve işlenmemiş hindistan cevizi yağı karşılaştırılmış ve bu iki yağ 17 kadın üzerinde denenmiş. Enerji metabolizmaları arasında fark bulunamamış. 
 
HCY için kilo kontrolü yapar demek için daha çok erken. Bu etkiyi kesin savunabilmek için daha birçok araştırma gerekecek.

DİYABET KARŞITI ETKİ

İşlenmemiş HCY nin kan şekerini dengelediğine ilişkin bir araştırma bulunmakta. 
Bununla birlikte fermente edilmiş ve işlenmemiş HCY nin insülin direnci gelişimini engellediği bir hayvan deneyinde gösterilmiş.
Fakat aynı üstteki iki başlık gibi bunun için de kesin bir şey söyleyebilmek oldukça güç.

ANTİMİKROBİYAL ETKİ

HCY'nin içeriğindeki laurik asit, yağı mikroplara karşı korumada etkili bir yağ asididir. HCY birçok bakteri, mantar ve virüs çeşidine karşı antimikrobiyal etki göstermektedir. 

Mantar olarak: Penicillium sp, Candida albicans'a

Bakteri olarak: Pseudomonas aeruginosa , Escherichia coli , Proteus vulgaris ve Bacillus subtilis'e

Virüs olarak :visna virüsü, sitomegalovirüs, grip virüsü, lösemi virüsü,pnömono virüsü ve hepatit C virüsüne karşıt etkileri bulunmaktadır.

CİLT SAĞLIĞI

HCY bu özelliğiyle yüzyıllardır ön plana çıkmış durumda aslında. Hindistan cevizinin yetiştiği yerlerde insanlar bu meyveyi ya da yağını nemlendirici olarak kullandılar. Yüzyıllardır dediğime şaşırmayın. Ayurveda adındaki Hindistan kökenli bir kadim şifa öğretisinde HCY yara iyileşmesi ve mikrop kaynaklı iltihapları gidermek için kullanılmış. 

Güncel araştırmalar da bu bilgileri destekler gibi görünüyor. Örneğin sıçanlar üzerinde  yapılan bir çalışmada, işlenmemiş HCY cilt yaralarının iyileşmesini sağlamış.
 
HCY içerisinde bulunan laurik asit-ki bu yüzde olarak baya yüksek seviyelerde bulunur -sebebiyle HCY saçı zenginleştir. Mineral yağ ve ayçiçek yağı ve HCY yi kıyaslayan bir araştırmada HCY nin diğer yağlara göre saç protein kaybını oldukça azaltan bir yağ olduğu bulunmuştur.


Bugün de hindistan cevizi yağını ve bu yağla ilişkili önemli başlıkları incelemek istedik. Umarım bu bilgiler işine yaramıştır.

Sağlıklı günler dilerim:)







https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jsfa.10870?casa_token=roU9YlRi6TUAAAAA%3AJ8VtwP8WxBFOXZIHq8CsDrsamSrg-zZ2czOKRIAajewP1X1xj44b7FfRj6ToLtiPMFhzlfIUHSbWuf7P






Hindistan Cevizi Yağı İçeriği ve Etkileri Hindistan Cevizi Yağı İçeriği ve Etkileri Reviewed by ÇAĞRI on Mart 14, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok